A fa ajtók története

Ajtó azóta létezik, mióta az ember lakhelyeket készít magának. Ezek kezdetben még csak ki-be járásra használt nyílások voltak, melyeket bőrdarabokkal vagy más textíliával takartak le.

Ókori egyiptomi festményeken lelhetők fel a legrégebbi fa ajtók, amik általában egy- vagy kétszárnyú ajtók voltak, melyeket egy fából faragtak ki. A sumér templomokban már faragott, díszes ajtókkal találkozhatunk, az ókori görögök már bronzcsíkokkal erősítették meg ajtóikat.

Az ajtók rögzítésének első módja egy rúd helyezése volt a két ajtófélfa közé. Ezzel a baj, az volt, hogy csak belülről lehetett működtetni. A XI. és XII. századtól megjelentek a bronz ajtók, melyeket már forgócsapokkal szereltek fel, amelyeket az ajtófélfába szereltek. A legöregebb angol nyílászáró a Westminster Apátság egyik helyiségén található, melyről megállapították, hogy alapanyaga a XI. századból származik. A reneszánsz idején az olasz ajtókat egyszerűség, míg a francia és német társait gazdag faragás és díszítés.

A magyar ajtókat a középkorban az egyszerűség kellemezte, ácstokos ajtókat használtak. Az 1800-as évektől terjedt el a kétszárnyú ajtó, változatos zárszerkezettel.
Ha tartós, jó mi minőségű nyílászárót szeretne, cégünk választékában a minőséget és árat tekintve a legjobbakat találja.

Szeretne minőségi nyílászárókat otthonába?

Tekintse meg nyílászáró kínálatunkat!