Az ablakok fejlődése a történelem során

nov 17, 2015 | Ablak, nyílászáró - hasznos információk

Noha kisebb nyílásokat már az ókortól fogva használtak az épületeken, hogy azok beeresszék a fényt, valójában nem is olyan régi találmány a fa ablak és annak üvegezése.

A távol-keleten eleinte inkább szövetekkel és csiszolt osztrigadarabokkal oldották meg, hogy az ablakokon ne szökjön be a szél és a hideg, míg a rómaiak szarulemezes nyílászárókat készítettek. A hatodik század során már megjelentek a színes üvegből alkotott templom ablakok, azonban ezek még elég messze álltak a mai technikától.

A valódi fa ablakokat, melyek már be voltak üvegezve, csupán a tizenkettedik és tizennegyedik század környékén alkották meg. Ekkoriban terjedt el ugyanis ez a módszer az angol és a francia területeken, bár tény, hogy hiába hódította meg a technika viszonylag hamar Európa többi részét is, a viaszosvászon és az egyéb, üvegmentes megoldások még sokáig szokásban voltak hazánkban. A fa ablakok után hatalmas ugrás volt a műanyag ablakok megjelenése. Ma a piacon ez a két típus lelhető fel, ezeket tekinthetjük általánosnak.

Amennyiben lecserélné régi nyílászáróit, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink állnak rendelkezésére Budapesten és környékén!

Szeretne minőségi nyílászárókat otthonába?

Tekintse meg nyílászáró kínálatunkat!